İstanbul Modern’de “Fantastik Makineler” var!

Fantastik ve makineler kelimelerini bir arada gördüğüm anda içimi minik bir heyecan kapladı ve hemen “İstanbul Modern’e gidip bunu görmeliyim” diye geçirdim içimden.  Sergi hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duymadan apar topar gittim.

Gidince keşfettim ki, İstanbul Modern’in pop-up sergi alanında ziyarete açılan sergi dünyaca ünlü RenaultSanat Koleksiyonu’nun özel bir seçkisinden oluşuyor ve içinde Arman, Robert Doisneau, Jean Dubuffet, Robert Frank, Frank Horvat, Jean-Luc Moulène, Robert Rauschenberg, Marc Riboud, Takis ve Jean Tinguely gibi sanatçıların eserlerini barındırıyor.

Fantastik Makineler” 20. Yüzyıla damgasını vuran nesnelerden biri olan otomobilin, sanatçıların hayal gücüne olan etkilerini ve yeteneklerini nasıl tetiklediğini göstermeyi hedeflerken, endüstri ve sanat kavramlarını bir araya getiriyor. Sanatı, hayal gücünü ve endüstriyi birleştirerek, bu üçlünün bir birleri üzerine olan etkilerini gözler önüne seriyor.

Daha önce Tokyo, Mexico, Sao Paola ve Moskova’da sergilenen eserler, 18 Nisan – 16 Haziran tarihleri arasında İstanbul Modern’de görülebilir.

Peki İstanbul Modern’de başka neler var?

Gitmişken kendinizi tutmayacağınızı ve diğer sergilere de göz atacağınızı tahmin ederek biraz da onlar hakkında bilgi verelim:

“Geçmiş ve Gelecek” adlı yeni koleksiyon sergisiyle İstanbul Modern, Türkiye’de üretilen modern ve çağdaş sanatın dönüşümüne odaklanıyor. 136 sanatçının 180 eserinin olduğu sergide, sanatın özündeki zamanlar arası etkileşimlere dikkat çekiliyor ve sanatın geçirdiği dönüşüm gözler önüne seriliyor.

“Modernlik? Fransa ve Türkiye’den Manzaralar”  modernleşmenin günümüzdeki etkilerini ele alan sergide, sanatçılar modernleşmeye yaklaşımlarını ve modernlik olgusu üzerindeki görüşlerini yansıtıyor. 16 Mayıs!a kadar devam edecek sergi, modernliğin geride bıraktığı tortuların hayatımıza nasıl sızdığını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Fantastik Makineler  18 Nisan – 16 Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul Modern’de görülebilir.

İstanbul Modern nerede diye merak edenler için adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4, 34433 Karaköy – İSTANBUL