Metehan Özcan Resimli Bilgi

Elipsis’te Metehan Özcan: Resimli Bilgi Sergisi

Tophane’nin küçük sokakları arasında sanata dair birden çok şey bulabiliyorsunuz. Bir sürü galeri -hele ki Nisan, Mayıs aylarında- işlerlik gösteriyor. Taksim’e bir kahve içmeye gitmişken, Tophane’ye inip neler olduğuna bakmak istedim. İlk durak Elipsis Gallery idi. St. Louis Üniversitesi’nden mimarlık önlisansını aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi – İç Mimarlık lisansı ve ardından Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yüksek lisans yapan Metehan Özcan‘ın sergisiyle karşılaştım. Fotoğrafla ilgili bir sergisi olması daha sergiye göz atmadan serginin dikkatimi çekmesini sağlamıştı.

“Resimli Bilgi” adındaki sergi, kolaj fotoğrafların sanatçının imgelemiyle yeni bir anlam kazandığı eserleri içeriyor. Sergi kapsamında; Özcan‘ın fotoğrafladığı dünya, başkaları tarafından fotoğraflanmış dünyalar arasındaki -belki de- yapay sınırı eriterek bütün dünyanın üretilmiş doğasına dikkat çekiyor.  Fotoğrafı, bir sanatçı gözüyle ele aldığımızda bağımsız bir evrende oluşan, sonsuz karelerin oluşturduğu ortak bir evren olarak tanımlamamız yanlış olmaz. Küçük yaşından beri evinde, ailesinin alıp getirdiği çeşitli basılı mecraları takip eden ve bu mecraların üzerinde bıraktığı etkinin beraberinde oluşturduğu soyut düşünceleri nihayet kendi imzasının üzerinde sergileyen sanatçı, derlediği görselleri büyük bir titizlikle birleştirerek bu görseller arasında farklı hikayeler oluşturuyor ve oluşan yeni görselin daha önceki parçalardan daha farklı mesajlar vermesini sağlıyor. Üç farklı seriden oluşan sergide yer alan Resimli Bilgi serisi, hikayeleri oluşturmadan önceki organize etme aşamasının çıkış noktası. Serginin küratörü Merve Ünsal’ın sanatçıyla yaptığı söyleşide Özcan şöyle diyor:

“Dijital medyanın yaygın dolaşımından ve görsel sayısının sınırsız olmasından önce basılı fotoğraf ve imgeler, görece az ve evde kalıcı olmaları yüzünden, farklı zamanlarda tekrar tekrar bakılan “kaynaklar”dı. Aynı atlasa, okuma yazma bilmezken bakmakla; ilkokul ve ortaokulda okuma yazma bilirken yeniden bakmak farklıydı. Geçen zamanda hem sen değişiyorsun, hem sınırlar; nesne ve mekanlarla ilişkimiz kalmıyor.”

Sergi 4 Nisan‘da başladı ve 11 Mayıs‘a kadar devam edecek.

Galerin adresi ise şöyle: Hoca Tahsin Sokak / Akçe Sokak Akçe Han No: 10 Karaköy  / İstanbul