Monika Bulanda “Multi-City” ile ALAN İstanbul’da

Monika Bulanda-Multi City-Alan Istanbul
Monika Bulanda-Multi City-Alan Istanbul

Geceyi evde geçirmek ve dışarı çıkmak arasında gidip gelirken, ALAN İstanbul’da bir sergi açılışı olduğu dikkatimi çekti ve apar topar kendimi Asmalı Mescit’e giderken buldum. Şanslıydım ki hava güzel, trafik azdı. Sinirim bozulmadan hedefe vardım.  Cam asansöre binerek 2. kata çıktım ve bir anda kendimi sıcacık bir ortamda buluverdim. Mekan sade ve içten, tatlı bir kalabalık var. Ama amacım belli, Monica Bulanda’nın Türkiye’de ilk kişisel sergisi olan “Multi-City” de izleyicilerle paylaştığı eserlerini görmek istiyorum, o yüzden kendimi biraz izole etmeye çalışarak serginin tadını çıkarmaya odaklanıyorum.

Şehirleri başlı başına bir sanat eseri olarak kabul eden Bulanda, kentleri oluşturan tüm yapısal ve organik unsurları on binlerce farklı renk, doku ve tonla bir araya getiriyor ve şehrin barındırdığı sayısız maceraları tek bir çerçevede topluyor. Sanatçı, bir yandan şehirlerin kaotik, iç bunaltan ve bireyi hapseden karakterlerini yansıtırken, bir yandan eserlerine ustalıkla yerleştirdiği detaylarla bu kargaşayı tanımlanabilir ve hatta bir miktar anlaşılabilir kılıyor. “Multi-City” de İstanbul ve New York üzerinde odaklanan Bulanda, dünyanın farklı uçlarında olan, bir birbirlerinden bir çok açıdan farklı bu iki kentin özünde aslında o kadar da farklı olmadığını ve içinde yaşayanların adeta aynı sorunlarla mücadele ettiği hissini uyandırıyor. Detayların harika bir uyumla bir araya geldiği ve çarpıcı bir bütüne dönüştüğü çalışmaları izleyiciye yaşamakta olduğu şehire farklı açılardan bakması gerektiğini hatırlatıyor.

“Monica Bulanda Kimdir?” diye merak edenler için biraz daha detayı bilgi verelim:
Polonya’da doğup büyüyen Monica Bulanda, resim hayatına çok erken yaşta başlamıştır. Aldığı birincilik ödülü de ilerleyen yıllardaki sanat hayatı için önemli bir adım olmuştur. Sanata olan ilgisi dışında caz eğitimi de almıştır. Akademik eğitimini tamamladıktan sonra New York’tan Pekin’e, Paris’ten İstanbul’a kadar birçok büyük kentte bulunan ve de yaşayan sanatçının şehirlerle kurduğu tutkulu ve duygusal ilişki sanatının temelini oluşturan önemli bir etkendir.

Monica Bulanda’nın sergisi 11 Nisan4 Mayıs tarihleri arasında ALAN İstanbul’da görülebilir.

ALAN İstanbul nerede diye merak edenler için adres: Asmalı Mescit Caddesi 5/2 Tünel/Beyoğlu