Ankara’da Oberhausen Manifestosu Filmleri

Oberhausen Manifestosu da Nedir?

28 Şubat 1962’de 26 genç yönetmen hep bir ağızdan düşüncelerini ortaya koydular “Papas Kino ist tot – Babacıkların sineması öldü.*”  Oberhausen Manifestosu,  Uluslararası Oberhausen Film Festivali’nde okunduğunda Alman sineması gerçekten de yeni bir boyut kazandı. Manifestoyu imzalayan yönetmenler ileriki on yılda yenilikler konusunda ön ayak oldular. Oberhausen Grubu diye anılan grup 1982’de  Deutscher Filmpreis ödülünü aldı.

Oberhausen Manifestosu’nu imzalayan yönetmenleri merak ediyoruz, yazsanız da bilsek, izlesek diyorsanız liste işte burada: Bodo Blüthner, Boris von Borresholm, Christian Doermer, Bernhard Dörries, Heinz Furchner, Rob Houwer, Ferdinand Khittl, Alexander Kluge, Pitt Koch, Walter Krüttner, Dieter Lemmel, Hans Loeper, Ronald Martini, Hansjürgen Pohland, Raimund Ruehl, Edgar Reitz, Peter Schamoni, Detten Schleiermacher, Fritz Schwennicke, Haro Senft, Franz-Josef Spieker, Hans Rolf Strobel, Heinz Tichawsky, Wolfgang Urchs, Herbert Vesely, Wolf Wirth.

oberhausen manifestosu
26 yönetmennin imzasıyla açıklanan Oberhausen Manifestosu.

Peki Ankara’da Ne Olacak?

Dünyanın en önemli kısa film festivallerinden sayılan Oberhausen Kısa Film Festivali’nin 58.si düzenlendi. Festivalin konusu bu yıl Oberhausen Manifestosu’nu imzalayan yönetmenlere atfen “Provoking Reality. Mavericks, Mouvements, Manifestos” idi.Elli yıl önce yayımladıkları manifesto ile “eski sinema”nın öldüğünü ilan eden yirmi altı imzacının filmleri restore edilerek bu program kapsamında gösterildi. Ardından aralarında Avusturya Film Müzesi ve MoMa New York’un da bulunduğu pek çok müze ve film festivalinde izleyici karşısına çıktı. Oberhausen Manifestosu Filmleri, 21-22 Aralık tarihlerinde Puruli Kültür Sanat işbirliğiyle Goethe-Institut Ankara’da olacak.

*Belirtilmelidir ki bu cümle Oberhausen Manifestosu ile anılsa da manifestoda geçmemektedir.