Chennai Beach

1001 Belgesel Film Festivali 15 Yaşında

Belgesel festivallerini seviyoruz. Hem normal şartlarda izleme imkanı bulamadığımız belgeselleri dünyanın dört bir yanından getirdikleri için hem de farkında bile olmadığımız meseleleri aklımıza sokup bizi düşünmeye teşvik ettikleri için. Tam 15 senedir bizi yeni belgesellerle tanıştırmaya doymayan 1001 Belgesel Film Festivali bu sene 27 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Sistem Hatası başlığı altında bizi yeni belgesellerle buluşturacak.

Peki neden bu senenin teması Sistem Hatası? Belgeseller, belleksizliğin karşısında duran etkili araçlardır. Tıpkı bellekle bağlantısı kesilen bir bilgisayarın çökmesi gibi kendi geçmişiyle bağları kopartılan bir toplum da işlemez hale gelir. Geçmişle bağ kuramadığımız takdirde ise geleceğimiz tehlikeye girer. Bu noktada bize düşen geçmişle bağlarımızı sağlam tutmak için belgesellerden uzak kalmamak. 15. 1001 Belgesel Film Festivali’nde bütün filmler İstanbul’un iki yakasında ve ücretsiz olarak gösterilecek. Bu durumda da mümkün olduğunca çok sayıda film izlememek için herhangi bir bahanemiz kalmıyor.

Festivale dünyanın dört bir yanından katılan filmler siyah, kırmızı, turuncu, sarı, mavi, mor, yeşil ve beyaz olmak üzere 8 ayrı bölümde toplanıyor. Bu bölümlerin hangi konuları temsil ettiğini merak ederseniz:

Siyah – İnsanın İnsana Ettikleri: Haklar, haksızlıklar, savaşanlar, savaşılanlar, ezilenler, ezenler
Kırmızı – İş ve emek, işçi ve emekçi öyküleri
Turuncu – Modern zaman öyküleri
Sarı – Tarihe belge ve sinema ile özgün bakışlar
Mavi – Olağanüstü insanların sıradan, sıradan insanların olağanüstü öyküleri
Mor – Toplum içinde kadın, ailede kadın, çalışan kadın, şiddet karşısında kadın, kadın karşısında şiddet
Yeşil
 – Sürdürülebilir bir dünya için uğraşan filmler
Beyaz – Kültür ve sanat

Festivalin gösterim programının açıklanmasına çok kısa süre kaldı. O yüzden siz takipte olun: http://www.1001belgesel.net/ Fakat sizlere şimdiden bir sürprizden bahsedebilirim, o da 1001 Belgesel’in bu yıldan itibaren Türkiye’de genç sinemacıların ilk filmlerinden oluşan bir seçkiye yer vererek genç belgeselcileri destekleyeceği. Ayrıca her sene olduğu gibi bu sene de festivalin yurt içinden ve yurt dışından önemli konukları olacak. Program açıklanır açıklanmaz biz de kendi programımızı yapalım; çünkü sonbaharın en güzel yanı birbiri ardına başlayan film festivalleridir.