Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı Sergisi

Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı Sergisi

İstanbul Modern‘in ev sahipliği yaptığı Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı adlı sergi, bir kent gezgini olarak tanımlanan Burhan Doğançay‘ın zengin birikiminin ürünü. Yarım yüzyıl olarak nitelendirilen 50 yıl içinde dünyadaki farklı şehirlerin duvarlarındaki afişlerden, sloganlardan, gazete küpürlerinden, cinsel içerikli mesajlardan, siyasal görüş yansımalarından ve daha birçok antropolojik öğeden oluşan öğeleri araştıran Doğançay, zamanın bu öğelere etkisini de bir antrolopog edasında inceliyor. Kendine has geliştirdiği bazı tekniklerle ve üslup farklılığıyla resimden tutun ikonlara, işaretlere kadar tarihsel bir süreç ele alınıyor.

Sergi 23 Mayıs 2012 tarihinden itibaren başlamış olmasına karşın 23 Eylül 2012 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi sergisi 1960’lı yıllardan bugüne kadarın yani yaklaşık 50 yıllık bir çalışmanın emeği. Sergi kapsamında küçük, büyük boyutlu tuvaller aracılığıyla ve en önemlisi duvar yüzeyinden taşarak ziyaretçiye gerçeği hissettiren ürünler ile alternatif sanatın peşinde koşan yapıtlar sanatçının fikir beyanını ve çalışma biçiminin arka planını bizlere gösteriyor. Bunların haricinde biyografik belgeler ve fotoğraflar ile serginin sanatçısı Burhan Doğançay‘ın kent gezgini kimliğini hatırlıyoruz.

Sanatçı: Burhan Doğançay
Küratör: Levent Çalıkoğlu
Sergi Sponsoru: Yıldız Holding

Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu‘nun yaptığı sergi Münih merkezli bir yayınevi olan Prestel‘in yayımlayacağı ve dünya çapında satışa sunacağı katalog aracılığıyla çok daha büyük kitleye ilgi uyandıracağı güdüsüyle paylaşılacak. Katalog içinde yer alan ve sergi küratörü Çalıkoğlu‘nun kaleminden çıkan Tarihin Kaydı ve Duvarların Anatomisi adlı katalog metninde sanatçının yarım yüzyıllık sanat kariyeri anlatılıyor. Bir sergiden öte görsel ve tarihsel bir zenginlik olarak tanımlandırılabilecek sergi yurt dışında birçok sanat ilgilisi ve profesör tarafından değerlendirme bulmuş.