Soma Arch: Taiwan Tower

Soma Architecture: Tayvan Gözlem Kulesi

Avusturya’nın başkenti Vienna’da bulunan mimarlık şirketi Soma Architecture‘ın en yeni projesi olan “Taiwan Tower”, ilginçliği ve gösterişi ile büyülüyor. Tayvan’ın Taichung şehrinin merkezine planlandırılan yapının genel ve ilk amacı gözlem kulesi olarak kullanılacak olması. Bunun haricinde şehrin müzesi, yani Taichung Museum ve sosyal çevre için önemli bir unsur olarak park ve kafeterya gibi kamuya açık alanlar Taiwan Tower‘ın çevresine serpiştirilmiş.

Bir çiçeğin tomurcuk halinin açılması anından ilham alınarak dizayn edilmiş Taiwan Tower, insanların şimdiki ve gelecekteki hayatları ile özdeşleşecek yenilikçi bir yapı olarak örnek veriliyor. Mekanik bir strüktürünün olmasına karşın doğayla iç içe olmasını sağlayacak, adeta bir bitkinin liflerini andıran halat tipli dış kaplaması doğaya yeni bir şeyler öğretme çabasında.

Geçmişte de tartışılmasına rağmen son 5 yıldır daha dikkat çekilerek tartışılan ve insanlara duyarlılık kazandırılmaya çalışılan enerji tasarrufu konusunda %100 verimliliğin sağlacanağı Taiwan Tower, tüm klimalara ve diğer lüks ihtiyaçlara karşı enerji arzının tümünü kendi kendine karşılayabilecek. Müze ile birlikte ekolojik bir yapıya bürünen kulenin üreteceği enerji 25.000 m²’lik bir alanı aydınlatacak düzeyde bir sağlığa sahip.

Taiwan Tower adlı proje yarışması için geliştirilen yapı yarışma kapsamında ikinci oldu. Birinci ise  Sou Fujimo Architecture’ın projesi oldu.

Proje hakkında daha detaylı bilgi için http://www.soma-architecture.com adresini ziyaret edebilirsiniz.