ihap hulusi görey

Cumhuriyetin İlk Grafik Sanatçısının Rölyefi Açıldı

Cumhuriyetin ilk grafik ve afiş sanatçısı İhap Hulusi Görey’in anıt rölyefi Kınalıada’da açıldı. Konu hakkında yapılan bilgilendirmede şunlar söylendi:

Cumhuriyeti Afişleyen Adam 113 Yaşına Kendi Adasında Girdi

İhap Hulusi Görey (28 Kasım 1898 – 27 Mart 1986 İstanbul), Türk grafik ve afiş sanatının öncüsü, ilk dönem Türk reklamcılığının büyük isimlerinden. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı çalışmalardır.Örneğin günümüzde hala kullanılan Kurukahveci Mehmet Efendi, Kulüp rakısı çalışmaları markalaşmış tasarımlar arasında hafızamızda yer etmiştir.Devletin birçok kurumunun kurumsallaşmasında, (Milli piyango,Tekel, Sümerbank, Ziraat Bankası…) ve harf devriminin neticesinde ise ilk Alfabe kapağını tasarlayarak, Cumhuriyet tarihine “Meşhur Üçgen” imzasını atmıştır.

Yarım asrı aşkın sürede yaptığı çalışmalarıyla bir mihenk taşı olan “Cumhuriyeti Afişleyen Adam” İhap Hulusi Görey’in doğumunun 113.yılı anısına, yaşamının önemli bir bölümünü geçirdiği Kınalıada’da girdi. 30 yıllık reklamcılık deneyimim 15 yılı aşkındır emek verdiğim, İhap Hulusi Görey’in çalışmalarını topladığım kitaplar, sergi ve konferanslarla onu tekrar hafızalara kazımak için
verdiğim çabalar… “Müsellesten Üçgen” ismini verdiğim, koleksiyonumu 2010 yılında Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi’ne bağışlamıştım. Bu yılda 113. doğum yılı etkinliklerini Adalar Belediye Başkanı Dr. Sn Mustafa Farsakoğlu Marmara Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Sn Emin Arat, İhap Hulusi Görey anısına heykeli gerçekleştiren aynı zamanda Maçka RK başkanı sevgili arkadaşım Serap Gümüşoğlu ve Espas İletişim katkılarıyla gerçekleştirdik.

İhap Hulusi Görey’in biyografisini, işlerini ve hakkında daha fazla bilgiyi edinmek istiyorsanız http://www.ihaphulusi.gen.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.