Katja Kettler: Çok Disiplinli ve Deneysel Müzikli

Katja Kettler müziğin yanısıra yaşam koçluğu da yapıyor.
Katja Kettler müziğin yanısıra yaşam koçluğu da yapıyor.

 

Size bir hikaye anlatacağım:

Katja Kettler‘le(Bundan sonra Katja diye bahsedeceğim) Taksim’de Kooperatif‘te otururken gayet rastgele bir şekilde tanışmıştım. Almanya’ya gitmeme 4-5 ay vardı sanırım. “Fulda’ya gidiyorum.” dediğim zaman sandalyesinde atlamış, şaşırmış gözlerle “Ne yapacaksın orada?” diye sormuştu. Ardından Soğuk Savaş yılları ve Fulda ile ilgili okuduğu bir çocuk romanından bahsetmişti, bu tepkisini de o kitapta okuduklarından kaynaklandığını ayrıca belirtmişti. Merak edenler için romanın adı Die letzten Kinder von Schewenborn(Schewenborn’daki Son Çocuk olarak çevrilebilir).

Söylemeden geçemeyeceğim Fulda Soğuk Savaş yıllarında gerçekten önemli bir yer, zaten Doğu Almanya ile de komşu o zamanlar. İlgilenenler şurada Soğuk Savaş başlığını okuyabilir.

Aynı gün içinde Katja’nın theremin virtüözü olduğunu da öğrendim, dinleme fırsatı da buldum. Benim bu cihazla ilk kez karşı karşıya gelişimdi. Vakti zamanında Leon Theremin tarafından üretilmiş. Manyetik alan oluşturan iki adet anten var, dokunulmadan çalınıyor. Bir çok korku filminin ses efektleri bu cihazla yapılırmış şimdilerde black metal grupları da kullanıyormuş.

Katja Berlin‘de yaşıyor. Onu son ziyaret ettiğimde evinde gayet konsantre şekilde müzik yapıyordu. Stüdyosundaki sallanan sandalye’de oturup aynı melodi ve vokali saatlerce dinlemiştim. Kendi yaptığı konservelerden ikram etmişti. Uyandığımda gerekli olan adresleri de yanımda bir kağıtta buluyordum. Alles muss ordentlich sein! (Herşey yolunda olmalı)

Katja aynı zamanda yaşaml koçluğu da yapıyor. Çeşitli okullarda dersler veriyor. Müzikoloji okumuş ve “Popüler müzik çalışmaları, 20. yüzyıl elektronik müziği ve kitle medyasındaki cinsiyet çalışmaları” konusunda yoğunlaşmış. İnternet ve reklam alanında farklı işlerde çalıştıktan sonra şu an kendi işletmesini kurmuş. Bir yaşam koçu olarak insanların problemlerini çözmek için çalışıyor, yaşamın özgün yollarını keşfetmelerini sağlıyor, daha fazla yaratıcı daha az gergin olmalarını amaçlıyor.

Müzikte ise kendi tarzını oturtmasının ardından performans, elektro-pop ve noise alanında İstanbul, Berlin ve Brüksel‘de çeşitli projeler gerçekleştirmiş. Şu an Berlin ve Köln merkezli Laminat isimli bir müzik grubunun üyesi. Grubu Katja ve Thomas Heidböhmer kurmuş. Şu an ilk albümlerinin üzerinde çalışıyorlarmış. Laminat’ın eserlerinden “Anything Solid” isimli parçayı da dinleyebilirsiniz.