Galeri Manâ: Abbas Akhavan’la Mekansal Ayrımları Sorgulumak

Tophane’de 19. yüzyıldan kalma bir değirmen binasında, yerden tavana uzanan geniş pencerelere sahip, aydınlık, iki katlı, epey geniş, insanın içini açan bir mekan Galeri Manâ. Günümüz çağdaş sanatında özgün bir dil ve öncü bir duruşu temsil eden sanatçılarla çalışmayı hedefleyen ve disiplinlerarası bir diyaloğa ortam sağlamayı amaçlayan galeri, 11 Mayıs’a kadar Abbas Akhavan’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Abbas Akhavan, mekanlardaki içerisi ve dışarısı, vahşi ve evcil, özel ve kamusal gibi ayrımları sorgulayan eserleri ve mekana özgü bir yerleştirme ile karşımıza çıkıyor. Doğaya ve pastoral manzaralara ait öğeleri ön plana çıkartırken, galerinin evcilleştirilmiş mekanında su ve toprak gibi elementleri ve İstanbul sokaklarına özgü bulunmuş malzemeleri kullanarak galeri ve onu çevreleyen kamusal mekan arasındaki keskin ayrımı yıkıyor.

“Abbas Akhavan” kimdir diye biraz daha bilgi edinmek isteyenler için:

Tahran doğumlu sanatçı 1992’den beri Kanada’da yaşıyor. Eğitimini University of Colombia’nın da tamamlayan Akhavan’ın çalışmaları yerleştirmelerden, çizim, video ve performansa uzanıyor. Daha önceki çalışmaları ulus-devlet arasındaki ilişkiye odaklanan ve sivillere uygulanan sistematik şiddetten kaynaklanan sorunların aile yapısı üzerine etkilerine odaklanan sanatçı, son beş yıldır çalışmalarında evcil alanlar üzerinde duruyor.

Abbas Akhavan’ın sergisi 3 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Galeri Manâ’da görülebilir.

Galeri Manâ nerede diye merak edenler için adres: Kemankeş Mahellesi, Ali paşa Değirmeni Sokak, no 16-18, Beyoğlu