Masis Üşenmez

Masis Üşenmez: Sokakların Siyah Beyaz Ruhu

Ermeni bir aileden gelen İstanbul doğumlu biri. Fotoğrafa olan yakınlığını hemen her an yanında olan babasından almış. Çocukluğunda, babasını siyah beyaz fotoğraflar çekerken ve bu fotoğrafların banyosunu yaparken gözlemlemesi ona bir ufuk açmış olacak ki renklerin bin bir türlü olduğu şu anki dünyada yine de siyah beyazı tercih etmiş. Bu bir nostalji değil! Doğru, siyah ve beyaz çoğu zaman kendine çeker, hatta kandırır. Renklerle elde edemeyeceğin bir ruhu sadece iki renk ve bu iki rengin tonlarıyla elde edersin. Herkesin bildiği gibi bahsettiğim bu ruh tasvir edilemeyecek kadar güçlü.

Masis Üşenmez, 1979 doğumlu. İstanbul’da doğmasına karşın ailesinden dolayı farklı bir altkültür bilincine sahip olduğunu düşünmemek yanlış olur. Asıl olarak ilgimi çeken nokta da bu. Her ne kadar yaşadığı çevreyle uyumlu bir karaktere bürünmüş olsa da bu onun asıl büyüdüğü ortamı göz ardı etmemizi gerektirmez. Hep anlatırlar, Sovyet Rusya‘nın çöküşünden sonra Doğu Karadeniz‘deki Rus pazarlarını. Düzinelerce fotoğraf makinelerinin Rus pazarlarında satılmayı beklediğini. Zenit‘lerden bahsediyorum. Zenit ve bunun yanında Yashica ile fotoğrafın temel prensiplerini öğrenen Masis, üniversite zamanı bir süreliğine fotoğraftan uzak kalmış, belki de bir nedenden dolayı küsmüş. Neyse ki teknoloji var! 2008 yılında dijital slr bir makine almasıyla beraber tekrar bu yola baş koymuş. Sokak fotoğrafı konusunda isim yapmış isimler gibi hem de. Aynı onlar gibi, onların yolunda şehir hayatının ince perspektiflerini bizlere sunuyor.

“Beni en çok heyecanlandıran sokaklar oldu. Her köşeden grafik detaylar almayı, yaşam tarzını fotoğraflamayı seviyorum. Ayrıca manzara çekmek de bana huzur veriyor. Gücüm yettikçe bu yolda devam edeceğim…”

Daha fazla fotoğraf için http://500px.com/masisus ve http://masisus.deviantart.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez

Masis Üşenmez