İstanbul Design Guide

Zero, Alternatif Tatlara Önem Veriyor

İstanbul Tasarım Bienali ile paralel bir içeriğe sahip özgür bir atölye Zero‘dan.  Barış Bilenser ve Marco Sammicheli‘nin küratörlüğünü yaptığı kapak tasarım atölyesinde bugündeki ve yakın geçmişteki İstanbul’un genel bir değerlendirilmesi yapılacak. 80’li yıllardan bugüne İstanbul’daki değişimlere yön veren 50 mekana adanmış Zero’nun özel sayısı Türkçe ve İngilizce olarak sunulacak. Proje; gazeteci ve yazarların, mimarların, fotoğrafçıların, ekonomistlerin, filmcilerin ve akademisyenlerin katkılarıyla yapılandırma ve geliştirme olarak “tasarım”ın İngilizce anlamını temel alan bir tasarım rehberi.

İstanbul’da yaşayan birisinin yabancı olmadığı 50 mekandan bazıları şunlar: AkmerkezŞakirin CamiiKanyonTürk Telekom Arena ve İstanbul ABD Konsolosluğu. Rehber kapsamında bu ve bunun gibi yapıların beşeri ve/veya çevresel eleştirisi yapılmış. Bir tanesini yazının altında sizinle paylaşıyorum.

Zero Istanbul Design Guide (Zero İstanbul Tasarım Rehberi)‘a yapılan içerik çalışmasının yanında bizi en çok etkileyen tarafı alternatif bir yaratıcılıkla buluşturulmuş olması. Şöyle ki, rehber hazır hale geldiğinde boş bir kapağa sahip olacak. Bu boş kapağı da atölye çalışmasında bulunan belirli isimler İstanbul’un değişimine yönelik fikirleriyle görsel şölen haline getirecek. Bununla beraber atölye çalışmasından sonra Zero‘nun 100 farklı standında dağıtımı çıkacak rehberi almak isteyen bir kişi de kendine en yakın gördüğü tasarıma sahip rehberi almaya yönelecek. Bu harika!

İstanbul’unu Tasarla adı altında gerçekleştirilecek atölyede 19 Ekim’de tasarımcılar Yeşim Demir ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu‘nun yönetimindeki bir öğrenci grubu ve 20 Ekim’de ise illüstratör ve grafik tasarımcı profesyonellerinden oluşan bir kadro çalışmalara katkıda bulunacak. Yapılan çalışmalar 20.000 kopya olarak Zero tarafından basılacak. Borusan Müzik Evi‘nde gerçekleştirilecek atölyedeki orijinal ürünleri yine Borusan Müzik Evi‘nde Ap(art)man No. 4 etkinliğinde ziyaret edebileceksiniz.

Istanbul Design Guide - İstanbul ABD Konsolosluğu
İstanbul ABD Konsolosluğu / Yazıyı okuyamıyorsanız görselin üzerine tıklayınız.