Doğu Almanya Dosyası #1: Doğu Almanya Üzerine Filmler

Yaşadığım uzun süreli bir Almanya macerası üzerimde oradaki kültür ve yaşam tarzı sayesinde önemli etkiler bıraktı. Sokakta her an karşılaşabileceğiniz muziplik, yaratıcılık ve aynı zamanda eleştirellikle dolu graffitiler, stickerlar, posterler, stenciller ve sadece öylesine yazılmış yazılar insanın bakış açısını ve yaratıcılığını ciddi anlamda kaşıyan etkenlerdendi.

Bunların dışında beni en çok etkileyen ve insanın mekansal olarak dünyanın bir yerine ait olması konusunda kendimi bolca sorgulamama sebep olan an: Kendimi Berlin Duvarı karşısında bulmam! Bu andan sonra Doğu Almanya hakkındaki araştırmalarımı artırdım. Doğu Almanya hakkındaki her konuya fazlasıyla ilgi dumaya başladım. Conrad Schuman’ın tellerin üzerinden atlayışı, Batı’ya kaçışlar, dönem hakkındaki filmler dokümanlar, bir başkentin nasıl olup da bir duvarla bölündüğü, sonra nasıl birleştiği…

Goethe Institut ve İstanbul Modern‘in birlikte organize ettiği Evde – Almanya’dan Yepyeni Filmler adlı etkinliği gördüğümde hemen hangi filmlerin olduğuna göz attım. Etkinliğe gitmek için yeterli vaktim olsaydı oradaki gözlemlerimi yazacaktım lakin gitmeyi başaramadım. Goethe Institut‘un sayfasında filmleri incelerken Doğu Almanya hakkında çekilmiş filmlerin üzerine bir yazı çok güzel olur diye düşündüm.

 

1. Das Leben DerAnderen (Başkalarının Hayatı)
Başkalarının Hayatı fragman


2006, Alman yapımı bir dram filmi olan Başkalarının Hayatı adlı filmin yönetmeni Florian Henckel von Donnersmarck, ayrıca filmin başrollerinde Martina Gedeck, Ulrich Mühe ve Sebastian Koch gibi oyuncuları görüyoruz. Filmde özetle faaliyetleri STASI (Ministerium für Staatsicherheit – Devletgüvenliği Bakanlığı) tarafından izlenen bir tiyatro yazarının ve yaptığı görevden pişmanlık duymaya başlayan STASI ajanı Yüzbaşı Gerd Wiesler‘in hayatlarından kesitler görüyoruz.

2. Der Tunnel (Tünel)
Tünel fragman

Rolando Suso Richterin yönetmen koltuğunda oturduğu Tünel, gerçek bir hikaye üzerine kurulu. 2011 yapımı olan filmde Berlin Duvarı’nın altından kazılan bir tünelle bir seferde birçok insanın Alman Demokratik Cumhuriyeti‘nden, Batı Almanya‘ya kaçırılması anlatılıyor. Filmde Sebastian Koch, Heino Ferch gibi isimlerin rol aldığını görüyoruz. Ayrıca Tünel‘de Fatih Akın‘ın çektiği filmlerde aldığı rollerle göz dolduran Mehmet Kurtuluş adında bir de Türk kökenli oyuncu oynuyor. Bunların haricinde film 2001 German Television Award (en iyi TV film/mini-series), 2001 Bavarian TV Award (Heino Ferch ve Roland Suso Richter) gibi ödüller de elde etti.

3. Westwind (Batı Frekansı)
Batı Frekansı fragmanı

Robert Thalheim tarafından yönetilen Batı Frekansı başarılı Doğu Alman sporcular olan iki kız kardeşin Macaristan’a hazırlık yapmak için gittikleri sırada tanıştıkları Batı Almanlar’la olan ilişkisini gözler önüne serer. Ayrıca işin içine Batı Almanya’ya kaçmak ve Depeche Mode, The Cure, Camouflage şarkıları girince film daha da heyecanlı hale geliyor.

4. This Ain’t California (Burası Kaliforniya Değil)
Burası Kaliforniya Değil fragman

Konu olarak Doğu Almanya’yı çok başka bir yönünden ele alıyor film. Martin Persiel tarafından yönetilen Burası Kaliforniya Değil seyircinin gözleri önüne el yapımı kaykaylarıyla kendilerine Alman Demokratik Cumhuriyeti içinde tamamen bambaşka bir dünya yaratan gençlerin hikayesini sunuyor. Filmin web sitesinde çok eğlenceli bir çalışan kadrosu görebilir ve filmin geliştirilebilmesi için bağışta bulunup adınızı siteye yazdırabilirsiniz.

 5. Barbara
Barbara fragman

Christian Petzold tarafından yönetilen Barbara filmi 80’li yıllarda Doğu Alman rejimiyle yaşadığı problemler sonucu sürgüne gönderilen ve Batı’ya kaçmayı düşünen Barbara adlı doktorun hikayesini anlatıyor.

Elveda Lenin filmi hakkında da yazmadım, Türkiye’de yeterince bilindiğini düşünüyorum. Canınız isterse Doğu Almanya’dan birşeyler bulabileceğiniz Führer-Ex adlı filme de göz atabilirsiniz. Serinin diğer yazılarında Check Point Charlie‘den, bazı kaçış hikayelerinden bahsetmek, Doğu Almanya’dan bazı  video ve fotoğraflar paylaşmak istiyorum. Eklemek istediğiniz birşey olursa yorum yapmayı unutmayın.